021-910-99-097

ثبت علامت تجاری و مراحل آن

فهرست مطالب

ثبت علامت تجاری و مراحل آن

قانون گذار شرکت ها و موسسات را جهت بهره مندی از ساز و کارهای حمایتی پیش بینی شده قوانین ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری ملزم به ثبت علامت تجاری خود مطابق با شرایط و ضمائم پیشبینی شده در قوانین ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری نموده است .

مزایای ثبت علامت تجاری

ثبت علامت تجاری برای مالک مزایای بسیاری را به همراه دارد از جمله :

حق استفاده انحصاری برای صاحب علامت

ثبت علامت تجاری به دارنده آن علامت حق استفاده انحصاری را اعطا می دهد .به این معنی که پس از ثبت ، سایر افراد اعم از حقیقی و حقوقی مجاز به استفاده از آن علامت جز با اجازه صاحب علامت نمی باشد.

ایجاد تمایز میان یک محصول و محصلات مشابه

هنگامیکه یک محصول با علامتی ثبت و شناسانده می شود از سایر محصولات متمایز می گردد و مصرف کنندگان آن ، محصول مورد نظر را با آن علامت و برند می شناسند ، این امر در فروش بهتر محصول مورد نظر نقش به سزایی خواهد داشت و سبب می گردد که از محصولات مشابه آن محصول جدا گردد.

تلاش جهت حفظ بهبود و کیفیت محصول مود نظر

هنگامی که علامتی برای یک محصول در نظر گرفته می شود، صاحبان آن علامت و محصول برای حفظ اعتبار خود همواره در تلاش خواهند بود کیفیت محصول را حفظ و تاحد امکان ارتقا دهند تا مبادا مشتریان خود را از دست بدهند.

دریافت وام و تسهیلات

اعتبار یک برند می تواند نقش بسیار مهمی در دریافت وام و تسهیلات داشته باشد.

زمانیکه یک برند یا علامتی شناخته شده جایگاه خود را در بین مردم و رقبا بدست آورد، چنانچه مورد اقبال مردم واقع شده و به شهرت برسد ، بانکها و موسسات مالی جهت اعطای وام و تسهیلات با اطمینان خاطر بیشتری به این شرکت ها و صاحبان برند اقدام می نمایند.

اعطای نمایندگی

زمانی که محصولی یا برندی شناخته شود، صاحب برند حق استفاده انحصاری از آن را خواهد داشت. و افراد دیگر چنانچه بخواهند از محصول و علامت مورد نظر استفاده نمایند بایستی از صاحب برند کسب اجازه نمایند. مسلما صاحب برند چنین اجازه ای را بدون اینکه برای او منافعی داشته باشد در اختیار دیگران قرار نمیدهد. از این رو صاحب برند می تواند از طریق عقد قراردادهای فرانچایز و یا اعطای نمایندگی ،حق استفاده از برند خودرا به متقاضیان اعطا کرده و ازین طریق کسب سود و درآمد کند.

تمایز یک محصول از محصول دیگر در یک شرکت

شرکت ها می توانند با قراردادن هر علامت و برند برای محصولاتشان ، هر محصول را از محصول دیگر تمییز دهند. ممکن است یک شرکت محصولات بی شماری داشته باشد که با قرار دادن علامت انحصاری برای هر محصول ، این امکان برای او فراهم می گردد که بین محصولاتی که تولید می نماید تفاوت قرار دهد.

صلاحیت کسب حق مالکیت بر علائم تجاری

طبق ماده 31 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را مطابق مقررات ثبت نموده باشد.

شرایط ثبت علامت تجاری

افراد، شرکت ها، موسسات و کارخانه ها ملزم به رعایت مقررات و ماهوی تعیین شده از سوی قانون گذار برای ثبت علامت تجاری می باشد. عدم رعایت مقررات شکی و ماهوی می تواند مانع از ثبت علامت تجاری در مرجع ثبتی گردد.

شرایط ماهوی ثبت علامت تجاری

مهم ترین موضوعی که هنگام ثبت علائم تجاری می بایست درنظر داشت این است که علامت تجاری باید سبب تمایز کالا و خدمات یک موسسه از کالا و خدمات موسسه دیگر گردد، ازین رو متقاضی ثبت علامت تجاری می بایست اطمینان حاصل نماید که علامتی که انتخاب نموده و قصد ثبت آن را دارد ، قبلا به نام دیگری ثبت نشده باشد و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم یا دارای حق تقدم برای همان کالا و خدمات که موجب فریب و گمراهی افراد گردد، نباشد. همچنین علامت تجاری نباید عین یا به طرز گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به موسسه دیگری در ایران معروف است.

اشخاص در زمان ثبت علامت تجاری می بایست دقت لازم را مبذول دارند تا علامتی که قصد ثبت آن را دارند مخالف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه نباشد، در ضمن علامت تجاری نباید عین یا تقلید نشان نظامی، پرچم یا سایر نشان های مملکتی یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور، سازمان های بین الدولی یا سازمان هایی که تحت کنوانسیون بین المللی تاسیس شده اند، با موارد مذکور یکی از اجزاء آن علامت باشد؛ مگر آنکه توسط مقام صلاحیت دار کشور مربوط یا سازمان ذی ربط اجازه استفاده آن را صادر نماید.

ضمانت اجرای عدم رعایت مقررات ماهوی ثبت علامت تجاری

چنانچه اظهارنامه از جانب مرجع ثبت به دلایل مختلف از جمله اینکه علامت عین یا شبیه علامت دیگری تشخیص داده شود و یا قبلا به اسم دیگری ثبت شده یا تقاضای ثبت شده باشد یا شباهت از شکل و ظاهر و کتابت و یا سایر ویژگی ها یا علامت دیگری که ثبت یا تقاضای ثبت شده رد کند، متقاضی می تواند ظرف معلت مقرر قانونی نسبت به رد اظهارنامه خود در کمیسیون ماده 170 اعتراض نماید .

ملاک حق تقدم علامت تجاری

مرجع ثبت پس از دریافت اظهارنامه و ضمائم مربوط به آن و احراز شرایط مقرر ، آن را در دفتر ثبت وارد کرده و بر روی هر نسخه از اظهارنامه، تاریخ دریافت اظهارنامه و شماره آن را قید می نماید و نسخه دوم آن را که دارای همان مشخصات نسخه اصلی می باشد، بعد از امضا و مهر و قید تاریخ (ساعت، روز، ماه، سال) به عنوان سررسید به متقاضی تحویل خواهند داد.

چنانچه شخصی مدعی وجود الویت در ثبت علامت تجاری باشد، مرجع ثبت شماره اظهارنامه، ساعت، روز، ماه و سال را مدنظر قرار می دهد.

رفع نقص اظهارنامه علامت تجاری

مرجع ثبت مکلف است ظرف 30 روز از تاریخ وصول، اظهارنامه و ضمائم آن، همچنین تطبیق طبقه یا طبقات اعلامی با طبقه بندی بین المللی مورد بررسی قرار دهد. مرجع ثبت چنانچه پس از بررسی ایرادات و نواقصی را در اظهارنامه و ضمائم آن مشاهده کند مراتب را به صورت مکتوب و با قید جزئیات به متقاضی ابلاغ می کند تا ظرف مهلت مقرر اقدام به رفع نقص نماید. متقاضی در صورتی که ساکن ایران باشد ظرف 30 روز و برای اشخاصی که مقیم خارج از کشور باشند ظرف 60 روز از تاریخ ابلاغ است. چنانچه متقاضی در مهلت مقرر قانونی به هر علتی نتواند نواقص اعلامی را رفع نماید. مرجع ثبت، اظهارنامه را رد و مراتب را کتبا با ذکر علت یا علل رد به متقاضی ابلاغ می کند .

صدورگواهی ثبت علامت تجاری

مرجع ثبت پس از پذیرش اظهارنامه ثبت علامت، مراتب را به متقاضی ابلاغ وآگهی مربوط را جهت اطلاع عموم منتشر می نماید و گواهینامه ده سال حمایت از مالکیت علامت تجاری را به صاحب علامت تقدیم می نماید . با پایان مهلت ده ساله مالک می بایست نسبت به تمدید گواهینامه اقدام نماید .

پیش تر در مقاله ای با عنوان ثبت علامت تجاری، توضیحاتی درخصوص ویژگی های برند و اهمیت آن ارائه شد که مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود .

شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با مفاهیم علائم تجاری ومشاوره درخصوص ثبت علائم تجاری ،طرح های صنعتی ، برند و اختراع و سایر مصادیق مالکیت معنوی با مشاورین گروه آسیا از طریق تماس تلفنی و واتس اپ در ارتباط باشید .

شماره های تماس
Search
به اشتراک بگذارید
پیمایش به بالا